Aktuality


11. ledna 2011
 

Novinka do vaší knihovny
Potraviny = součást zdravého životního stylu je publikace jako ušitá pro výživové poradce. Tato revoluční novinka mezi informačními materiály tohoto druhu, popisující zdravotní účinky zásadních skupin potravin v našem jídelníčku (včetně doplňků stravy), je od Nového roku v omezeném počtu výtisků k dispozici v našem e-shopu za 165 Kč na dobírku. Příručku o 108 stranách, který nedávno vyšla jako příloha lékařského magazínu Interní medicína pro praxi, mohu vřele doporučit jak ke studiu, tak jako základ argumentace, zdůvodňující naše rady klientům. Brožuru vytvořili naši nejrenomovanější odborníci v oblasti výživy pod vedením gastroenterologa Doc. MUDr. Pavla Kohouta, Ph.D., který je vedoucím Centra výživy v Thomayerově fakultní nemocnici v Praze.

 

 
8. ledna 2011
 

Pozor na dioxiny!
Zdá se, že tato skupina pro živé organismy cizorodých, toxických, mutagenních a karcinogenních látek se znovu po letech dostala do popředí zájmu o bezpečnost základních potravin. Ukazuje se, že dioxiny velmi skrytě, zato trvale a často i v toxické míře kontaminují náš potravinový koš. Současný skandál s vepřovým masem a vejci v Německu, znečištěnými touto skupinou obtížně odbouratelných, tzv. persistentních organických látek, se dotýká i našich spotřebitelů vzhledem k úzkému produktovému propojení sítí velkoprodejen v Česku a Německu, které mají společné majitele. Abychom věděli, na co si vlastně máme dávat pozor a odkud našim klientům hrozí největší nebezpečí, přečtěme si o dioxinech více a samozřejmě na Wikipedii. Průběžně sledujte též aktuality ze serveru www.bezpecnostpotravin.cz.

 
2. ledna 2011
 

Konzumujte potraviny, vyrobené z tuzemských surovin!?
Tak zní doporučení těch, kteří se z mnoha různých rozumných důvodů bijí za české potraviny (viz článek ve Vlastě). Patří k nim i Agrární a Potravinářská komora ČR a myslím, že i většina našich poradců je pro. Jaká je však skutečnost? Výroba mnoha tradičních českých značek potravin (Vitana, Jihlavanka, Hermelín, Perla, Hera aj.) přesídlila do zahraničí a jejich český původ je přinejmenším nejistý, jak uvádí zdroj.
Právě jsem se vrátil z výletu do Západní Austrálie, kde se pyšní tím, že 90 % potravin je australských, i když tamní podnebí je tak suché, že by se možná vyplatilo mnohé potraviny dovézt. Kromě sektu jsem na regálech opravdu nenašel např. jediné dovezené víno, zato jsem navštívil místní výrobce čokolády, olivového oleje a cereálií. Je s podivem, že např. ze skotu, „pasoucího“ se na suché trávě spolu s nenáročnými klokany, v Austrálii vyprodukují mléko, jogurty a sýry vynikající kvality, které místní poptávku zcela nasytí.

 
 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode