Tak tohle byste opravdu měli vědět, pokud milujete hranolky! Vědci doporučují smažit hranolky při nižších teplotách a delší dobu, v žádném případě by neměly být do černa. Další možností, jak množství látek snížit, je výběr oleje. "Nejbezpečnější" je olej palmový, naopak nejvíce škodí podle výzkumů slunečnicový.
Zastavíme nebo zpomalíme stárnutí? Rozhodně i poradci pro výživu by se měli zamýšlet nad mechanismy stárnutí jako odborníci z lékařského magazínu Sanquis. V zajímavém článku (kráceno) je nepřehlédnutelná úloha některých potravních doplňků jako omega-3 NMK, resveratrolu, extraktů z ženšenu a ginkga a pod. Stojí za přečtení i vyhledání celého článku!
přidáno 18.7.2008 | přednáška Česká potravinářská společnost
Zajímá vás, jak se např. mění spotřeba potravin v kontextu se současným vývojem celého potravinářského průmyslu? Jaká může být při těchto změnách úloha výživového poradce? Zúčastnil jsem se zajímavého jednání...
Něco pro angličtináře. Nicholas Periconne, M.D. je obezitolog, který má u svých klientů nesporné úspěchy, možná i proto, že běžné terapie určené pro toto onemocnění chytře doplňuje. Čím jiným než potravinovými doplňky, které výživový poradce dobře zná nebo měl by znát. Jak fungují, na jakém principu pracují, jak je užívat - dočtete se v jazyce pana doktora.
Jak dopadla další kontrola složení doplňků stravy? Uvádíme výsledky další kontroly doplňků, tentokrát ze skupiny tzv. kloubní výživy, která je velice populární jak mezi poradci pro výživu, tak jejich klienty. Zajistila ji a zveřejnila odborně-vzdělávací společnost Edukafarm.
Inu, musíme být obezřetní a hledat kvalitu jak mezi značkami, které se na seznamech provinilců (podvodníků?) neobjevují, tak mezi jednotlivými výrobky.
SOS varuje! Nástrahy číhají na poradce i na jejich klienty. Proto se vyplatí číst etikety (a rozumět jim) a tam, kde zcela chybí (krájené ovoce), se řídit vlastním rozumem. I o tomhle přednáší Doc. Ing. Jan Pánek, CSc. v našich kurzech.
Přinášíme vzor formuláře, který by měli pro svého poradce vyplnit klienti, aby odborník měl dostatek informací o jejich stávajícím způsobu stravování a mohl jej co nejkvalifikovaněji změnit.
Balené vody nás v regálech obchodů provázejí už nějaký rok. Předtím, než na příštím nákupu sáhnete pro další "PETku", zkuste si stáhnout a přečíst informační leták Státního zdravotnického úřadu. Nemusíte mít obavy, není to žadný pamflet o tom, že jsou balené vody škodlivé a určitě by se neměly kupovat. Víte, kolik pít, co vlastně a proč? Banální otázky, na které nemusí být vždy úplně banální odpověď. Dejte jejich zodpovězení pár minut svého času, vyplatí se to!
Tuky už nesedí osamoceně na lavici obžalovaných. Za vznik obezity a kardiovaskulárních nemocí nesou odpovědnost i sacharidy v nevhodném složení a množství. Je proto důležité znát glykemický index potravin.
Výživa je neodmyslitelná součást každého sportu, jen její zásady jsou v každém sportovním odvětví trochu jiné - specifické. Nejinak je tomu v cyklistice. Vítám, že Svaz cyklistiky se jako první odhodlal k sepsání skript (ukázka viz níže) pro výkonnostní cyklisty a jejich trenéry, v níž je výživě vymezeno důstojné místo, a požádal mě jako autora o zpracování této kapitoly. Pokud byste chtěli mít výtisk ve své knihovničce, obraťte se na sl. Valtrovou (viz kontakt).
O tucích panuje mnoho mýtů i mezi odborníky a výživovými poradci. Porovnejte tvrzení, obsažená v neodborném a hloupém pamfletu o tucích, který jste možná v těchto týdnech také obdrželi jako já, a stanovisko odborníka k nim. Tím odborníkem je můj bývalý kolega, specialista na tuky Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Určitě si počtete!