Profil absolventa kurzu poradce pro výživu Nutris®
Ovládá kategorizaci potravinářských výrobků, funkčních potravin, doplňků stravy a základní předpisy, kontrolující jejich výrobu, zpracování, registraci a hygienické ošetření.
Orientuje se bezpečně v kategorii živin a mikroživin, tj. zná jejich definice, využití, účinky, energetické parametry, biologickou hodnotu (vstřebatelnost), denní doporučené dávky a jejich význam při prevenci civilizačních chorob.
Umí odborně sestavit jídelníček z hlediska obecných i speciálních požadavků potenciálních klientů – manažerů, sportovců, lidí s nadváhou a s podvýživou atd.
Ovládá výživová doporučení pro těhotné ženy, děti, mládež a seniory.
Zná zásady dietologické spolupráce s trenéry, instruktory a cvičiteli kondičního a vrcholového sportu.
Má přehled o použití netradičních potravin a gastronomických úprav v rámci zdravé výživy.
Ovládá problematiku oxidačního stresu, zejména jeho nepříznivých důsledků na zdraví a prevenci.
Umí stanovit, interpretovat a v běžné praxi používat některé indexy, jednotky a veličiny běžné užívané v aplikované praxi poradce pro výživu jako např.: BMI, % tělesného tuku, energetický výdej při běžných činnostech, zastoupení živin ve stravě v procentech energie, m.j., RDA (DDD), GI (glykemický index), hodnoty glykémie, hladiny cholesterolu, BM (bazální metabolismus) atd.
Zná zásady pitného režimu a umí jej adaptovat pro různé uživatele.
Příklady uplatnění absolventa
nezávislý poradce pro výživu
prodejce doplňků stravy, potravinových doplňků nebo zvláštní výživy
poradce pro výživu ve fitcentru, regeneračním či relaxačním středisku
osobní poradce pro výživu sportovců, manažerů apod.